perjantai 15. helmikuuta 2013

HannuVäisänen HannuVäisänen HannuVäisänen...

'Taivaanvartijat' Aamun kirjassa, teeveessä siis, sai minut runolle:


Joka kerran hämmennyn
elämänviisauden kuvasta
Hannu Väisäsestä

Hänen jalkojensa juuressa
haluaisin
sieluni ovet ammollaan
istua ja
ottaa vastaan

Hänen sanoistaan sekaistunut
olen

-

Kuulin kuinka:

Kirjan nimi 'Taivaanvartijat' on lähellä nimeä 'Ilmasotakoulu'.

Abloy-avain kaulassa. Ihmisarvon merkki. Tähtilapsi.

Maanantain ylistys. Puuhaan syntynyt ihminen. Arjessa on hienoja nyt-hetkiä. Aika seis.

Kauneus on kaiken kauhean alku. (R.M. Rilke)

Sassetta ja talousvihreä. Värit ovat tasa-arvoisia.

-

Aika harvoja kirjoja haluan lukea uudelleen. Väisäset ovat siinä suhteessa armoitettuja.

'Vanikan palat'. 'Toiset kengät'. 'Kuperat ja koverat'. Elostuttavaa...

Miten maltan odottaa, että saan 'Taivaanvartijan' silmilleni...

'Laulurausku'. Helsinkiin tahdon. Galerie Forsblomiin. Kiitos.

-

Hiljainen keltainen. Etuhele siitä mitä on tulossa.


Hannu Väisänen.

Hannu Väisänen.

Hannu Väisänen.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Sanojen merkitys on muisto vain -päivät

Eilinen mielenkuohuni sai seuraajan. Kun kaikki tässä maailmassa vesitetään!

Kaupalliset tarkoitukset ja kilpaileminen saa aikaan kamalia. Tyhjyyttä. Merkitysten hämärtymistä tai "katoamista monolähetyksessä lähes kuulumattomiin". Kuten ennen vanhaan radiossa opastettiin.

Satuin YLEKainuun facebook-sivulle. Kun sympatiseeraan muutamia toimittajia siellä, rakastettavia suorastaan. Mutta en kuuntele radiota kovinkaan usein syystä, että joitakin radioääniä ja heidän tapaansa toimittaa en välitä kuunnella.

Eivätkähän he, kajaanilaiset, ole tätä keksineet, mutta sieltä tämän kuulin:

"Maailma muuttuu. Onneksi niin on.
Me muutamme sen yhdessä. Sinä ja minä.
Nimeni on Radio.
Ja minä rakastan Sinua.
Tänään on Maailman Radiopäivä. Rakasta sinäkin."

Grrr..... grrr........

Tuon lausujan ääni oli niin kuvottavan lipevä, että sekin olisi riittänyt hepanderin saamiseen.

Mutta sanoman sisältöön.

Olisin ymmärtänyt, jos radio olisi hyvä kaveri, seuralainen. Mieluummin kuin muinoinen Always-terveysside, jota mainostettiin naisen parhaaksi ystäväksi.

Ja tiedän, että on todella yksinäisiä ihmisiä, joiden paras kaveri on kissa tai koira, tai teeveejulkkikset, tai ystävälliset radioäänet. Onneksi heillä on edes jotain. Inhimillisyyteen viittaavia suhteita siis.

MUTTA.

Minulle sanoilla on merkitystä. Merkityksellistä merkitystä. Ei ole yhtään sama, mitä sanoja missäkin yhteydessä käytetään.

Sanavalinnoilla, kun niitä rutkatetaan turhaan, vesitetään alkuperäinen merkitys. Sanasta tulee tyhjänpäiväinen.

Sanavalinnoillamme kerromme myös paljon sellaista, mitä ei sanota suoraan. 

Vähätellään, piikitellään, tehdään tyhjäksi ja tyhmäksi. Viestitetään ns. rivien välissä jotain ikävää, jota ei kehtaa sinällään sanoa. Muka korrektiuttaan. Mutta jonka sanoja haluaa antaa kuulijan ymmärtää. Ja jos siitä jää kiinni, voi mitätöidä sen sanomalla "että kyllä se on sun korvien välissä, enhän minä niin sanonut".

Samalla lailla kuin haluan pitää herkkuherkut herkkuina, haluan säästää jotkut sanatkin vahvoina ja ilmaisuvoimaisina.

Jos radio (instituutio, kylmänviileä laitos) rakastaa minua, ja minä sitä, niin mitä paljon voimallisempaa sanaa käytän silloin, kun kyseessä on isompi, intohimoisempi, ihmisten välinen oikea tunne?! Kun joku tärkeä ihminen rakastaa minua, tai minä häntä. Kun minun tykkäämiseni kohde on minulle enemmän kuin radio. Huomattavasti enemmän. Siis kun kyse on ihan siitä oikeasta rakastamisesta.

Jos minulla ei ole muuta rakastettavaa kuin radio, olen aika onneton, vähäosainen ihminen. Silloin joudun tyytymään siihen, että joku mukarakastaa minua työkseen. No, onhan se kiva, että nekin, joilla ei ole ketään ketä rakastaa, saavat käyttää niin kaunista sanaa. Mutta...

Välineen rakastaminen on yhtä kauhea tilanne kuin se, että lähin omainen on viranomainen. Sellaistakin olen nähnyt, entisissä töissäni varsinkin. Että niin todella on.

Ja tiedänhän minä, etteivät ne radiolaiset tosissaan ole, rakastamisineen, mutta sana 'rakastaa' vesittyy silti. Valitettavasti.
-

Huomenna on sitten sellainen päivä, joka on vesittänyt toisen tärkeän sanan. Ystävänpäivä siis.

Silloin ystäväksi puhutellaan ja nimitellään suunnilleen kaikkia, joita sattuu kohtaamaan.

Minulle 'ystävä' on erityinen sana, spesiaali määre, jonka suon vain harvoille ihmisille. Kaverit on erikseen. Ystävyys on jotain pyhempää ja kallisarvoisempaa.

En vietä Ystävänpäivää. Minulle ystävänpäivä on aina silloin, kun kohtaan ystäväni. Tai kun häntä lämmöllä ajattelen.

En taida olla kovinkaan rakastettava (ystävä) näine kärkkäine mielipiteineni, mutta tuonpa julki ajatukseni. Silläkin uhalla.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Mauton vastalause

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Fazer kyseli omalla facebook-sivullaan, pitäisikö Runebergin torttuja saada ympäri vuoden.

NO EI TODELLAKAAN PITÄISI. Minä vastustan. Valtava vatsalause.

Miksi ihmeessä kaikkea pitäisi saada aina???

On ollut ihan tarpeeksi kamalaa pyhäinhäväistystä, että sesonkiherkkuja kuten em. torttujen serkkuja, laskiaispullia ja tippaleipiä, on saanut kuukausia ennen varsinaista juhlapäivää.

Joskus oli aikoja, ettei niitä kyseisenä päivänä saanut enää ollenkaan, ainakaan iltapäivällä töistä kotiin palatessa. Silloinkin tuli pahoitettua mieli, vaikkei Tuomas Kyrö ollut kirjoittanut vielä ensimmäistäkään kirjaa.

Ai miksikö ei saisi syödä herkkujaan aina kun tekee mieli?!

Saa toki, mutta eihän se maistu miltään, juhlavalta siis, jos aina saa, kun tekee mieli. Tai vaikka ei tekisikään, olisi pakko ostaa sellainen makeannälkäänsä, kun pullahyllyssä ei olisi muuta jäljellä.

Juhlan viettämisissä yksi viehätys on asiaankuuluvat herkut. Niistä nautiskelu. Ja ihanaa, kun voi odotella, milloin seuraavan kerran taas saa... vatsansa täyteen Sitä Herkkua. Mämmiä, pottupuuroa, uusia perunoita, madesoppaa, joulutorttuja, blinejä, martinhanhea, pashaa, nakkeja ja perunasalaattia...
-

Yhtä vastenmielinen ilmiö on se, kun kaiken pitää maistua kaikelta. Domino-keksi ei maistu dominokeksiltä vaan kaikelta mahdolliselta ja mahdottomalta kahvista salmiakkiin.

Tai jäätelön miljoonat makuvaihtoehdot. Vanhanajan vaniljajäätelö on noussut arvoon arvaamattomaan minun makuasteikollani. Ja jos vielä joskus saisi oikean vaniljaeskimopuikon, jossa ei ole edes suklaata päällä. Nykyisissä jäätelöpuikoissa on niin monta kerrosta erilaista suklaata ynnä muuta murusta ja roskaa, ettei jäätelön makua erota parhaalla tahdollaankaan.

Sanon minä, joka olen varsiNainen äkkiMakea herkkuPer...soona.

Joka en ole koskaan saanut syödäkseni esim. niin paljon marsipaania, että olisi alkanut yököttää. Ei edes silloin kerran jouluna, kun isä toi Teneriffalta tullessaan minulle lootallisen erilaisia marsipaanihahmoja. Njam ja maiskis.

Nii, ja äsken hampsaisemassani laskiaispullassa oli niin hävyttömän vähän mantelimassaa. Olisi pitänyt ostaa ekstrapötkylällinen sitä lisää...

Mantelimassamurhaaja, juu juu...



sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Sadunomaisia tunnustuksia

Sain Sadulta (satu ja tosi) tunnustuksen tunteikkaista tulkinnoista. Jatkan haastetta eteen päin.

Tunnustuksen säännöt ovat seuraavat: Jaa tunnustus kahdeksalle bloggaajalle ja ilmoita siitä heille - kerro itsestäsi kahdeksan asiaa.

1. Nautin stagella olosta. Silloin, kun tunnen, että minulla on annettavaa, jaettavaa, sanottavaa. Iloitsen tilaisuuksista. Lausumisesta, laulamisesta, opettamisesta/ohjaamisesta jne.

2. Minulla on niin paljon kiitollisuuden aiheita, että melkein hävettää. Vaikka olenkin maksanut monet jo etukäteen. Ja olen kiitollinen siitä, että minut on ohjattu kiitollisuuden tielle. Tähän Hyväntahtoisuuden maailmaan.

3. Olen lakannut näkemästä siivoamisen tarpeet. Siivoan harvoin ja huolimattomasti. Olisin voinut löysätä siinä suhteessa jo aikanaan entisessä elämässä. Jos olisin ymmärtänyt. 

4. Synnyin Toivelinnassa ja olin lapsuuteni senkin päällä, pumpulissa. Omilla jaloillaan seisomaan oppiminen ja enimmän kapasiteettinsa käyttöön ottaminen vaati 48 vuoden valmistautumisen. Ja nykyään sen tilan saavuttamisen seuraukset saavat minut polvilleen melkein joka päivä, joskus monta kertaa päivässä. Että saa kaiken mitä toivoo, ja senkin mitä ei ollut uskaltanut/tajunnut edes toivoa.

5. Pelkään yrittäjäksi ryhtymistä, mutta suljen korvani epäilijöiltä. Kuulen pelkän kannustuksen ja uskon. Menen sitä kohti, mikä eniten pelottaa. Niinkuin gurut neuvovat.

6. Olen laiska ja saamaton vetkuttelija, vaikka jatkuvasti ihmetellään, missä kaikessa olen mukana.

7. Olen tullut hurjasti rakastetuksi kaksi kertaa ja tulen vielä kolmannenkin kerran. Vaikka sitten vanhainkodissa kuten tyttäreni joskus ennusteli.

8. Hurmaannun helposti ja himokkaasti. Ajatuksista, ihmisistä, musiikista, kirjoista, taiteista, sattumuksista, huomio(i)sta... Olen hurmaantumisen kyvystäni kiitollinen ja ylpeä.


Ja tunnustukset:

* Sadulle (http://satujatosi.blogspot.fi) rehellisestä kirjoittamisesta, toisten kunnioittamisesta ja arvostamisesta, innostuksista.

* Minnalle (http://mustatpiparit.blogspot.fi/) huikaisevasta kielestä, voimaisista ajatuksista ja jaetuista oivalluksista.

* Jarille (http://www.16miljoonaa.blogspot.fi/) uusien ovien avaamisista ja runoista.

* Katille (http://katisar.wordpress.com/) tärkeiden asioiden viisaasta ja tarkasta valottamisesta.

* Helille (http://askelunelma.blogspot.fi/) rohkeasta jakamisesta.

* Runotalon Sarille (http://runotalo.blogspot.fi/) läsnäolon ja rauhan ilosanomasta.

* Kanssakirjoittajille (http://harhauttaja.blogspot.fi/) sanojen ja sanomien jakamisista.


Vetäkää kaikin mokomin helmet nenään ja silviistee!!!